Kötü yazılımlar bedavaya kapınızda: İnternetten indirme

İnternetten indirdiğiniz programları gelişigüzel yükleyip denemek adeta felakete davetiye çıkarmaktır. Ne ünlü programlara ne de bilindik yükleme sitelerine güvenebilirsiniz. İşte üç korkunç vaka.

Casusluk: Adı WinAntiVirus olan bir aracın casus yazılım olduğuna ihtimal vermeyebilirsiniz, ancak bu “haydut” casus önleyiciyi sisteminize kurduysanız, PC’nizi kendi ellerinizle virüse teslim ettiniz demektir. Bu yazılımdan bir virüs tarayıcıyla kurtulabilirsiniz. Eğer zararlı bilgisayarınızda etkinse, virüs tarayıcının açılış CD’siyle açtıktan sonra silebilirsiniz. BitDefender şu anda piyasadaki en kolay kullanımlı açılış CD’sini sunuyor. Bu tarz haydut yazılımlarla ilgili en güncel bilgiyi http://sunbeltblog.blogspot.com adresinde bulabilirsiniz.
Hırsızlık: Ad-Aware ya da Spybot gibi kendini ispatlamış iyi casus önleyiciler ücretsiz. Ancak bu özellikleri sahtekârlığa davet çıkarıyor. Bazı açıkgözler bu ücretsiz yazılımların kodlarını çalıp üzerine yeni bir arabirim yazıyor ve ortaya çıkan yazılımı parayla satıyorlar. Bu tarz çalıntı yazılımların bir listesine http://www.spywarewarrior.com/ family_resemblances.htm adresinden erişebilirsiniz.
Skandal: Dosya indirme programları sırf müşteri çekmek için, dosyalara içeriklerini denetlemeden yüksek puan veriyor. Programcı Andrew Brice bunu kanıtlamak için, yazılım kılığına sokulmuş bir salt metin dosyasını yaklaşık 1.000 dosya indirme sitesine gönderdi. Sayıca 200’den fazla site bu sözde aracı kullanıcılara sundu. Bunlara, PCWorld.com gibi büyük portallar da dahil. İster inanın ister inanmayın, “program” tamı tamına 16 ödül kazandı!
Sahte yazılım Awardmestars aracı tümüyle bir aldatmaca. Çoğu dosya indirme sitesi bunun farkında değil. Medya oynatıcılar: Tehlikenin yeni hedefi adlı yazımızada bir göz atın isterseniz.

Bu yazı teknoloji içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın